Sunday 12 February 2012

Guvernul UAE plateste parte din datoriile localnicilor


Guvernul Emiratelor Arabe Unite a decis alocarea a 554 milioane de dolari USA pentru plata datoriilor cetatenilor sai catre banci. 6830 de fericiti vor iesi din inchisoare si se vor intoarce la familiile lor cu conditia ca 25% din salariu sa fie virat direct statului pana la stingerea datoriei. Totusi, Guvernul va plati datoriile numai celor care au acumulat o suma pana intr-un milion de dirhami (circa 270.000 USD).
Mi se pare absolut uimitor ca un guvern sa faca un asemenea gest pentru cetatenii sai. In acelasi timp, legea este de asa natura aici incat pentru cea mai mica datorie esti bagat la inchisoare. Ceea ce evident nu foloseste nimanui ca in acest mod datoriile nu mai pot fi platite. Mai ales ca barbatii sunt sunt cei care muncesc.
O precizare este necesara pentru a se intelege ce inseamna "cetatenii UAE". Acestia sunt numai membrii familiilor locale. Expatii, chiar veniti de aproape 40 de ani si aflati la a treia generatie in Emirate nu sunt cetateni. Ei, in continuare, trebuie sa-si obtina viza de rezidenta la fiecare 2-3 ani si sa aiba un sponsor: fie o familie locala, fie compania pentru care lucreaza. In Dubai, de exemplu, numai 20% din populatie sunt emirati, restul sunt expati. Localnicii nu platesc energia electrica si educatia este gratuita. Expatii platesc tot ce se poate plati. Multi vin aici cu mirajul faptului ca nu platesti nici o taxa la stat, salariul e intact. Dar, dupa ce incep sa puna cap la cap plata chiriei, intretinerii, asigurarile medicale (in functie de ce ofera compania), educatia (firmele mari acopera parte din taxele de scolarizare), mancarea, transportul etc. unii ajung ca dupa nici un an de zile sa-si faca bagajele si sa se intoarca acasa.
Guvernul nu misca un deget daca un expat are o problema. Dar are foarte mare grija de proprii cetateni, ceea ce este de laudat.
Data viitoare va voi arata niste poze cu ansamblurile de locuinte (vile) pe care Guvernul le construieste pentru localnici. La pret subventionat, bineinteles.

No comments: